Összehasonlítás
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél

Rendelj bármit, MINDEN megrendelt termékeket kivétel nélkül házhoz szállítunk.

Nem kell magyarázkodnod, nem kell semmit megindokolnod. 
Ha nem tetszik a termék, vagy nem tudod használni, külld vissza, és kérdés nélkül visszafizetjük a pénzed.

Kövess minket a Facebookon

Jelmagyarázat

" coll:   hossz mérték egység. Ebben az egységben vannak megadva az íjak, idegek, nyílvesszők, valamint a húzáshossz hossza. Az íj hosszát már a termékmegnevezésben jelöljük.
Idegválasztáskor, ideg vásárláskor mindig az íj hosszát kell megadni collokban, ahhoz tudjuk a megfelelő ideget küldeni. Az íj hosszát a külső íven mérjük csúcstól - csúcsig.
Egy coll = 2,54 centiméter.

 

# vagy LB -   font: - súly és húzóerő mértékegység. Ebben az egységben van megadva az íj húzó (feszítő) ereje. 
Ekkora erőt kell kifejteni, hogy az íjat teljesen megfeszítsd. A húzóerő mértéke általában 28 "-os húzáshossznál van megadva.
1# = 0.454 kilogramm.
Vagyis, egy 30#-is íj megfeszítéséhez  13,62 kilogrammnyi húzóerőt kell kifejteni.

 

RH, LH:  - jobb kezes, vagy bal kezes íjásznak való az adott termék. Az ideget feszítő kéz a mérvadó.

RH - jobb kezes íjász. Azt jelenti, hogy bal kezeddel tartod a markolatot, és jobb kézzel húzod az ideget. Az ablakkal rendelkező markolatnál az ablak bal felé van kialakítva.

LH
- bal kezes íjász. Azt jelenti, hogy jobb kezeddel tartod a markolatot, és bal kézzel húzod az ideget. Az ablakkal rendelkező markolatnál az ablak jobb felé van kialakítva.

Nem csak az íjaknál használatos jelölés, hanem irányzékoknál, taboknál, kesztyűknél is.

 

FPS:  feet per second - vagyis láb per másodperc. Az íj kilövési sebességét adja meg - milyen gyorsan repül ki a nyílvessző az ellövés pillanatában. Minél nagyobb ez az érték, annál laposabban repül a vessző, és nagyobb a becsapódási ereje.
1 FPS = 0.3048 méter/másodperc = 1.09728 kilométer / óra

 

LET OFF: kikönnyítés  - csigás íjaknál használatos terminus. Százalékban van megadva, azt jelenti, hogy teljes kihúzásnál a húzóerő hány százaléka van kikönnyítve. Vagyis, ha egy 60 fontos íjnak 75%-os a LET OFF -ja,  akkor azt, a húzáshossz végén (ahol a csigák átbillennek), már csak 15 font erővel kell tartani. Ennek köszönhető, hogy a csigás íjkkal huzamosabb ideig, könnyedén lehet megfeszítve célozni.

 

GRAIN, gn: - súly mértékegység. Leggyakrabban nyílvesszők, vesszőhegyek súlyát mérik vele.
1 grain = 0.0648 gramm

gpi:  Nyílvesszőknél találkozhatsz még a gpi jelöléssel is, ami grain / inch értéket jelöl. A vessző súlyát adja meg collonként.
Vagyis, egy 32"-hosszú, 6,5 gpi súlyú nyílvesszőtest teljes tömege: 32*6,5 = 208 Grain. Ehhez jön még a vesszőhegy, nock és a tollak súlya.

 

SPINE: egyszerűen fogalmazva  a SPINE értékkel a vessző rugalmasságát - hajlékonyságát jelölik.  A vessző SPINE értéke nagyban befolyásolja a repülési tulajdonságát, ezért fontos, hogy az íjunk erejéhez megfelelő SPINE értékű vesszőt válasszunk. 
A spine érték anyagonként és gyártónkét változik - a gyártók ezért külön táblázatot adnak ki az egyes vesszőtípusokhoz. Karbon vesszőknél minél nagyobb a SPINE érték, annál puhább a vessző, vagyis annál gyöngébb íjhoz alkalmas.

Vessző vásárlásnál, ha nem vagy biztos a dolgodban, a megjegyzésbe írd be az íjad típusát és fonterejét, munkatársunk segít a helyes SPINE kiválasztásában.

 

5/16" - fa vesszőtestek átmérőjét jelöli collban. 5/16" = 8 mm

11/32" - fa vesszőtestek átmérőjét jelöli collban. 11/32" = 8,8 mm

 

 

 

 

 

Webáruház készítés