Összehasonlítás
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél

Rendelj bármit, MINDEN megrendelt termékeket kivétel nélkül házhoz szállítunk.

Nem kell magyarázkodnod, nem kell semmit megindokolnod. 
Ha nem tetszik a termék, vagy nem tudod használni, külld vissza, és kérdés nélkül visszafizetjük a pénzed.

Kövess minket a Facebookon

Íjászbarát blogbejegyzések
2017.09.19 10:13

Íjak és fajtáik. Mik a lényeges tulajdonságok, és különbségek, melyiket válaszd?

Ha most kezdesz íjászkodni, lényeges kérdés, milyen íjat, milyen stílust válassz. Ez a kis írás ebben próbál rövid áttekintést és segítséget nyújtani a teljesség igénye nélkül.

Tradicionális (tradi) íjászat.


Tradicionális íjakA fő tulajdonsága, hogy a tradicionális eszméket követi. Csak fa vesszővel lőhetsz.

Az igazi tradicionális íjak fából és szaruból készülnek. A nyíl röpte lassabb és méltóságteljes. A modern tradicionális-szerű íjak alapanyaga szintén fa, de a karok gyorsítására és az íjak tartósabbá tétele érdekében modern anyagokkal vonják be. Ilyen a műgyanta (laminát), üvegszál vagy ritkább esetben a karbon. Ezek az íjak már gyorsabbak, dinamikusabbak mint az elődeik.


A tradicionális íjaknál nem használhatsz semmilyen célzás elősegítő kiegészítőt – ezekkel az íjakkal a legnagyobb kihívás pontosan lőni.


A tradicionális íjak közé soroljuk a lovas íjakat, ablak nélküli reflex íjakat valamint a hosszú íjakat a longbow-okat. Ezeknél az íjaknál mindegy, hogy jobb, vagy balkezes lövő vagy, mindkét kézben használhatod.


A nyílvesszőt a kézfejre helyezzük, és a kézfejen röppen el. Kivételt képeznek az ablakkal ellátott modern longbow-ok.

Tradicionális íjak webáruházunkban:

 
Reflex íjak


vadászreflexKét fő csoportra oszthatjuk őket, a vadászreflexekre és az olimpiai reflexekre.

Közös jellemzőjük, hogy a karok hajlítottak, ami dinamikusabbá és gyorsabbá teszik a lövést. A markolaton úgynevezett ablak található. Az ablakban van elhelyezve a kifutó, amin a vessző kiröppen. Ezt már nevezhetjük a pontosabb lövést elősegítő eszköznek. Mikor íjat választasz, fontos, hogy az ablak melyik oldalon van. Jobbkezes íjászoknál - RH - (bal kézzel tartod az íjat és a jobb kezeddel húzod az ideget) az ablak az íj bal oldalán van kialakítva, balkezes íjászoknál – LH – (jobb kézzel tartod az íjat és a ballal húzol) az íj jobb oldalán van az ablak.

Ezek az íjak vagy egyrészes változatban, vagy pedig modern, szétszerelhető változatban (TAKE – DOWN) kaphatók. A szétszerelhető változatnál külön kapható az íj középrésze és a rá illeszthető karok. Előnye, hogy egyszerűbb az íj erejét változtatni.

Vadászreflex íjaknak nevezzük az irányzék és stabilizátoroktól mentes íjakat – a legtöbb esetben fa középrésszel. Ezek az íjak általában rövidebbek, hogy a bozótosban ne akadjanak, ne zavarják a lövést.

Versenyeken a vadászreflex kategóriába csak fa középrésszel ellátott íjakkal lehet nevezni.

A fém középrésszel ellátott vadász reflex íjak a versenyeken az úgynevezett Bare Boww kategóriába vannak besorolva. Itt a célzás is másképp működik, de erről majd egy másik írásban…

Az olimpiai reflex íjak modern anyagokból készülnek, legtöbbször fém középrésszel. Ezeken az íjakon már mindenféle segítség megtalálható. Irányzék, stabilizátor, berger, kattintó stb. Legtöbbjük Take Down kiszerelésben kapható. Hosszabbak és stabilabbak mint a vadászreflexek, kifejezetten céllövészetre lettek kifejlesztve.

 

Reflex íjak webáruházunkban:

 

 

Csigás íjak


csigás íjakA modern íjászat termékei, a leggyorsabb és legpontosabb lövést teszik lehetővé nagy távolságokra is. A csigás íjakat is feloszthatjuk vadász és céllövő íjakra, a fő különbség az íj hosszában és a felszereltségben van.

 

Ezek az íjak már komoly célzó,berendezéssel (irányzékkal) vannak ellátva. Majdnem úgy célzol velük, mint egy puskával.

 

A csigás íjakat az irányzék típusa szerint CU és HU kategóriába sorolhatjuk. A CU kategóriában egy tüske (PIN) van az irányzékban és a lőtávtól függően ezt a tüskét állítod. A HU kategóriában 3 -4- vagy 5 tüske van az irányzékban egymás alatt. A távolság szerint döntöd el, melyik tüskét helyezed a cél közepére.

A csigás íjak egyik nagy előnye, hogy megfeszítéskor „kikönnyülnek”. Ennek köszönhetően hosszabb ideig és kényelmesebben tudsz célozni, mint más íjakkal.

 

Csigás íjak webáruházunkban:

 

 

Számszer íjak (íjpuska, nyílpisztoly)


számszer íjakHa tényleg puskaszerű élményt keresel, akkor az a Te világod. A számszer íjak már puska szerű tussal vagy pisztolymarkolattal vannak ellátva. Irányzékuk lehet puskaszerű klasszikus irányzék, puskatávcső vagy kolimátor (piros vagy más színű pöttyöt rajzol a célra).

Méretük és erejük alapján nyílpisztoly vagy íjpuska kategóriába sorolhatjuk őket.
Mechanizmusuk alapján klasszikus reflex karú, vagy pedig csigás karokkal ellátott verziót választhatsz.
Erős, és gyors eszközök, legtöbbjük felhúzásához segédeszközre van szükség. Magyarországon tiltott, de külföldön nagyvad vadászatra is előszeretettel használják.

 

Számszer íjak webáruházunkban:

 

 

És, hogy melyiket válaszd? A leglényegesebb, hogy tetsszen az íj, amivel lőni akarsz. Keress fel egy íjászklubot a környéken, és próbálj ki több típust. Ne kérj tanácsot, mindenki a sajátját fogja dicsérni.
Neked kell döntened.

Webáruház készítés