Összehasonlítás
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél

Rendelj bármit, MINDEN megrendelt termékeket kivétel nélkül házhoz szállítunk.

Nem kell magyarázkodnod, nem kell semmit megindokolnod. 
Ha nem tetszik a termék, vagy nem tudod használni, külld vissza, és kérdés nélkül visszafizetjük a pénzed.

Kövess minket a Facebookon

Íjászbarát blogbejegyzések
2022.11.29 08:37

Mit csinál az íjász a hideg hónapokban?

Elérkezett az őszi-téli hideg, nyirkos fagyos időszak.


Ilyenkor egyes íjászok a falra akasztják kedvencüket, míg másokat a hideg sem tántorít el a rendszeres gyakorlástól. Szerencsére nem szűnnek meg a versenyek sem, habár ritkábban, de azért mindig adódik lehetőség a megpróbáltatásra.

Viszont a napok egyre rövidülnek, az esték hosszabbak, és ez ideális alkalom az íjászeszközök és kiegészítők ellenőrzésére, szervizelésére, javítására.


Mit ajánlatos átnézni és ellenőrizni?

 

1/ Elsősorban az ideget és a bandázsokat.

Itt az ideje a foszlott, szakadozott ideg cseréjének (sajnos versenyeken nagyon gyakran láthatunk katasztrofális állapotú ideggel lövő versenytársakat).


Érdemes ellenőrizni a közép és fülbandázsokat, ha sérülést, foszlást látunk azt is illik kicserélni, nehogy tavasszal rögtön az első versenyek után kelljen.

Keresd webáruházunkban a bandázscérnákat és bandázsolókat – akár egyedül is meg tudod oldani – nem szükséges szakemberhez fordulni.

Bandászoló2/ Nézd át magát az íjat is.

Nincs-e rajta extrém kopás, mikrorepedés, vagy egyéb sérülés, amit most javítani lehet – illetve szükség esetén cserélni kell.

Ellenőrizd a karok egyenességét. Előfordulhat, hogy elferdültek, deformálódtak. Üveggyanta karoknál némely hibát korrigálni lehet - de a nagyon ferde karokat cserélni kell. Szükség esetén fordulj hozzánk bátran.

Ellenőrizd a kifutó állapotát is.
Ha az íjad irányzékkal, stabilizátorokkal van felszerelve ellenőrizd ezek állapotát is.


Csigás íjaknál szentelj figyelmet a portalanításnak, ellenőrizd, hogy a csigák szabadon mozognak-e.
Ellenőrizni kell a csigák csapágyait illetve a csapágyak  esetleges feszességét - lötyögését is. A csigákat  ne próbáld olajozni vagy megkenni, védve vannak a por ellen.

Ellenőrizd a kábeleltartót – ha műanyagból van nincs –e elkopva. Ha igen, cserélni kell.

A téli időszak ideális a csigás íjak komplett ideg és kábel cseréjére. Igény esetén ezeket pontos méretre tudjuk elkészíteni és cserélni - természetesen a csigák beállításával és szinkronizálásával együtt.


Ellenőrizd még az összes csavart is, nincsenek-e kilazulva. Ha igen, húzd meg. A notorikusan kilazuló csavarok esetében használhatsz közepesen erős menetragasztót.

 

3/ A harmadik nagyon fontos dolog a nyílvesszők állapota.

 

Nézd át őket alaposan, a repedt, hibás testeket selejtezd ki.


Főleg fa és alumínium vesszők esetén ellenőrizd az egyenességet. Erre kiváló segédeszköz például az (Arrow Inspector). A görbe vesszőket selejtezd ki, vagy jelöld meg és tedd félre gyakorlásra. A fa vesszőket egy kis meleg és vesszőegyenesítő szerszám segítségével szépen lehet egyengetni.


A karbon vesszőket szemmel ellenőrizd, nincs –e rajta repedés. Néhányszor finoman hajlítsd meg, és figyel, nem ad-e ki pattanó hangot. Ha igen, valahol meg van repedve, azonnal selejtezd ki, nagyon ronda sérülést tud okozni.


Cseréld ki a repedt tollakat, nockokat, vesszőhegyeket.


Természetesen ezeket a dolgokat folyamatosan kell évközben is csinálni – sajnos sokan elhanyagolják – de most, nyugodt körülmények közt teheted meg, és a nap is gyorsabban elmúlik.


4/ Nem létfontosságú, de szintén most kereshetsz nyugodt körülmények közt új tabot, lövőksztyűt, tegezt, íjtartó tokot, elsütőt, stb.

Amúgy is közeledik a Karácsony – lepd meg magad valamivel.

Ha valami hiányzik, szerszámokat, alkatrészeket keress bátran webáruházunkban – pédául az Egyéb (https://www.ijaszbarat.hu/egyeb) kategóriában.

 

Webáruház készítés